basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Pierożki z jagodami polane śmietaną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ja i domownicy bardzo lubimy tak przyrządzone pierogi.Są bardzo dobre, miękkie.Właśnie robiłam dzisiaj na obiad,byłam na jagodach w lesie.

Pierożki z jagodami polane śmietaną

Składniki:

Pierożki z jagodami polane śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z jagodami polane śmietaną
Na stolnicę wysypuję mąkę, dodaję żółtka i zalewam gorącym mlekiem.Ciasto dokładnie wyrabiam.Jeśli jest twarde, dodaję więcej mleka.Ciasto cieniutko wałkuję, wykrawam krążki. Jagody dokładnie płuczę, odsączam zasypuję 2 łyżkami cukru. Na każdy krążek ciasta, kładę porcję jagód.Ciasto dokładnie zlepiam.Do szerokiego garnka wlewam wodę, dodaję sól według uznania, zagotowuję. Na gotującą wodę wrzucam pierogi i gotuję około 5 minut.Po tym czasie wyjmuję pierogi, odsączam, nakładam na talerze polewam śmietaną i posypuję cukrem według uznania. Życzę smacznego.