Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Pierożki z poziomkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dziś nie bojąc się ani komarów ani kleszczy ruszyłem do lasy na poziomki, a mój skromny zbiór przerobiłem na pierogi.

Pierożki z poziomkami

Składniki:

Pierożki z poziomkami

 

  • 2szkl mąki
  • 150ml ciepłej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • 300g poziomek
  • masło
  • cukier

Sposób przygotowania:

Pierożki z poziomkami
Mąkę przesiej z cukrem pudrem, dodaj olej i ciepłą wodę stopniowo zagniataj ciasto (ciasto nie powinno być zbyt twarde). Gładko wyrobione ciasto ogłusz na chwilę, w miedzy czasie oprósz cukrem opłukane poziomki. Ciasto cienko rozwałkuj i wykrawaj z niego krążki wielkości szklanki, na środku każdego ułóż porcję poziomek, pierożki dokładnie sklejaj aby nie wypłyną farsz. Pierogi gotuj w lekko osłodzonej wodzie, podawaj z masłem i cukrem.