Sposób przygotowania:
Drożdżówki budyniowe z truskawkami i poziomkami
Zaczyn:
Drożdże wkruszyć do miski. Dodać sól, cukier, mąkę oraz wlać mleko. Wsypać mąkę pszenną, dokładnie wymieszać do powstania gęstości kwaśniej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z cukrem. Wlać mleko, masło oraz dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Budyń:
Budyń przygotować wg. przepisu na opakowaniu, w trakcie gęstnięcia dodać masło ,cały czas mieszając.
Z wyrośniętego ciasta formować okrągłe, małe bułeczki, każdą spłaszczyć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej bułeczki zrobić wgłębienie np. dnem od małej szklanki/ kieliszka.
Wgłębienia wypełnić budyniem. Wierzch udekorować poziomkami oraz pokrojonymi w plasterki lub cząstki truskawkami.
Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Polewa:
Nad kąpielą wodną rozpuścić czekoladę z dodatkiem mleka. Polewać oblać zimne drożdżówki.
Drożdże wkruszyć do miski. Dodać sól, cukier, mąkę oraz wlać mleko. Wsypać mąkę pszenną, dokładnie wymieszać do powstania gęstości kwaśniej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z cukrem. Wlać mleko, masło oraz dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Budyń:
Budyń przygotować wg. przepisu na opakowaniu, w trakcie gęstnięcia dodać masło ,cały czas mieszając.
Z wyrośniętego ciasta formować okrągłe, małe bułeczki, każdą spłaszczyć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej bułeczki zrobić wgłębienie np. dnem od małej szklanki/ kieliszka.
Wgłębienia wypełnić budyniem. Wierzch udekorować poziomkami oraz pokrojonymi w plasterki lub cząstki truskawkami.
Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Polewa:
Nad kąpielą wodną rozpuścić czekoladę z dodatkiem mleka. Polewać oblać zimne drożdżówki.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
mocsłodkości