Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Drożdżówki budyniowe z truskawkami i poziomkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe drożdżówki z budyniem i owocami, soczystymi, aromatycznymi poziomkami oraz truskawkami. Polane słodką polewą z białej czekolady i orzechów laskowych.

Drożdżówki budyniowe z truskawkami i poziomkami

Składniki:

Drożdżówki budyniowe z truskawkami i poziomkami

Zaczyn:

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej ( u mnie tortowa)
  • 100 g roztopionego, przestudzonego masła 82%
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru

Budyń:

  • 1 budyń śmietankowy z cukrem
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka masła 82%

Polewa:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżówki budyniowe z truskawkami i poziomkami
Zaczyn:

Drożdże wkruszyć do miski. Dodać sól, cukier, mąkę oraz wlać mleko. Wsypać mąkę pszenną, dokładnie wymieszać do powstania gęstości kwaśniej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę wsypać do miski, wymieszać z cukrem. Wlać mleko, masło oraz dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Budyń:

Budyń przygotować wg. przepisu na opakowaniu, w trakcie gęstnięcia dodać masło ,cały czas mieszając.

Z wyrośniętego ciasta formować okrągłe, małe bułeczki, każdą spłaszczyć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej bułeczki zrobić wgłębienie np. dnem od małej szklanki/ kieliszka.

Wgłębienia wypełnić budyniem. Wierzch udekorować poziomkami oraz pokrojonymi w plasterki lub cząstki truskawkami.

Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Polewa:

Nad kąpielą wodną rozpuścić czekoladę z dodatkiem mleka. Polewać oblać zimne drożdżówki.