marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pierś indycza faszerowana na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ciągle "chodzą za mną" potrawy mięsne, które zazwyczaj przygotowuje się na świąteczne obiady. Udka, kieszonki schabowe czy mięso indycze najbardziej lubię nadziać czymś pysznym, jak owoce, pesto lub szpinak. Dziś proponuję wiem odrobinę słodyczy!

Pierś indycza faszerowana na słodko

Składniki:

Pierś indycza faszerowana na słodko

 

  • 2 podwójne piersi
  • puszka brzoskwiń lub ananasów w krążkach
  • 30 dag rodzynek sułtanek
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • olej do pieczenia / smażenia
  • wykałaczki drewniane do spinania

Sposób przygotowania:

Pierś indycza faszerowana na słodko
Piersi indycze opłukać i podzielić na dwie lub cztery części (zależy czy pierś jest podwójna). Następnie usunąć chrząstki i tłuste kawałki oraz naciąć na wpół w poprzek otwór, czyli kieszonkę.

Przygotować owoce, np. brzoskwinie z puszki - wyjąć i odsączyć na sitku oraz pokroić na paski, a rodzynki przelać na drugim sitku zimną wodą, również odsączając. Jeśli nie mamy brzoskwiń, mogą być banany lub ananasy z puszki.

Gdy już nadziejemy kieszonki, spinamy je wtedy wykałaczkami i nacieramy pieprzem cytrynowym i solą.

Następnie należy je wstawić na talerzu lub w misie do lodówki, aby przeszło przyprawami. Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, wlać olej na blachę, rozgrzać i kłaść kieszonki na pryskający tłuszcz.

Piec przez 35-40 min. obrócić w czasie pieczenia na drugą stronę mięso. Sprawdzić widelcem, czy mięso jest upieczone, wtedy to wysunąć blachę i szczypcami do mięs przełożyć porcje na półmisek lub talerze płaskie, wyjmując wykałaczki. Podawać danie z ryżem.