Pierś z indyka to delikatne i soczyste mięso. Jest bardzo chude, więc dobrze sprawdza się jako uzupełnienie odchudzającej diety. Filet z indyka jest idealny dla dzieci i osób dbających o linię. Mięso pasuje zarówno do dania głównego, jak też jako dodatek do chleba. Filet indyczy dobrze łączy się również z warzywami i owocami, jak żurawina. Wybornym daniem są sznycle z indyka duszone z pieczarkami lub sznycle z indyka pieczone w folii z pomidorami. Dodatkowo, pierś z indyka ma wysoką zawartość białka, cynku i witamin z grupy B, które usprawniają działanie układu nerwowego.
Pierś z indyka faszerowana

Pierś z indyka faszerowana

Pierś z indyka, faszerowana np. serem, szpinakiem, bądź suszonymi pomidorami, to świetny pomysł na niedzielny i odświętny obiad. Dobrze z smakuje z dodatkiem wina. Mięso z indyka jest zdrowe, chude i bardzo delikatne. Aby było soczyste, warto je upiec w rękawie do pieczenia. Indyk nie wysusza się wtedy tak szybko, jak przygotowywany na zwykłej blaszce. Pierś można faszerować także mieszanką marchewki z czosnkiem, pieczarkami, morelami, lub brokułami.

Pierś z indyka w sosie

Pierś z indyka w sosie

Pierś z indyka w sosie to danie proste i szybkie w przygotowaniu. Do drobiu świetnie nadają się sosy: śmietanowe, śmietanowo-porowe, śmietanowo-musztardowe, koperkowe, pieczarkowe, czy pomidorowe. Mięso z indyka jest bardzo delikatne w smaku. Sos dodany do piersi sprawia, że danie jest bardziej soczyste i bogate w smaku. Można go użyć również do samego pieczenia i smażenia mięsa. Indyk nabierze wtedy intensywnego aromatu danego sosu.

Filet z indyka faszerowany

Filet z indyka faszerowany

Filet z indyka faszerowany to pomysł na wyjątkowo eleganckie danie. Pokrojona w plastry prezentuje się bardzo kolorowo i efektownie. Możemy wykorzystać do jego przygotowania ulubione składniki. Z suszonymi pomidorami, bakaliami, czy filet z indyka ze szpinakiem, każdy pomysł będzie dobrym pomysłem. Podajemy go w towarzystwie pieczonych warzyw i ugotowanego ryżu.

Filet z indyka

Filet z indyka

Filet z indyka możemy podawać w wielu ciekawych postaciach. Jest pyszny i delikatny, obiad z jego dodatkiem zasmakuje chyba każdemu. Jest polecany osobom pozostającym na diecie, ponieważ filet z indyka zawiera niewiele kalorii. Możemy go podać na elegancki obiad, jako dodatek sałatki lub w formie kotlecików dla najmłodszych. Filet z indyka świetnie smakuje smażony, duszony, gotowany na parze, czy podany z warzywami.

Indyk pieczony w rękawie

Indyk pieczony w rękawie

Indyka można upiec w rękawie w całości lub kawałkach. Mięso przed pieczeniem marynuje się przez całą noc w słonej zalewie. Marynatę można zrobić z sosu sojowego lub wody z solą doprawionej liśćmi laurowymi, pieprzem i czosnkiem. Po wyjęciu z zalewy, mięso przekłada się do rękawa, dokładnie zawiązując jego końce. Indyka najlepiej piec na głębokiej blasze, do momentu aż mięso będzie miękkie. Pieczonego indyka można podawać z ziemniakami lub kaszą, sosem pieczeniowym i surówką, np. z kapusty pekińskiej.

Indyk ze szpinakiem

Indyk ze szpinakiem

Indyka ze szpinakiem można przyrządzić na wiele sposobów, np. upiec z dodatkami. Rolada ze szpinakiem i mozzarellą to jedna z możliwości podania mięsa. Do indyka zawijanego ze szpinakiem i fetą można dodać boczku. Wyśmienicie smakuje także rolada z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Wielbicielom makaronu zasmakuje pasta w sosie śmietanowo-szpinakowym z piersią z indyka.

Filet z indyka pieczony

Filet z indyka pieczony

Filet z indyka pieczony w piekarniku jest łatwy w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Pasować do niego będą warzywa przygotowane w podobny sposób. Żeby nie dopuścić do wysuszenia, filet z indyka pieczony może być w rękawie lub foli. Tak przygotowany pozostanie soczysty i delikatny. Jest on polecany osobom pozostającym na diecie, ponieważ zawiera niewiele kalorii.

Sznycel z indyka

Sznycel z indyka

Sznycel z indyka to panierowany drobiowy filet z piersi, który smaży się na klarowanym maśle lub smalcu. Potrawa ta może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Wyśmienicie smakuje sznycel z indyka w sosie śmietanowym. Wówczas mięso warto obsmażyć na oleju kokosowym. Sznycel z indyka w wersji dietetycznej to pieczona lub duszona pierś z dodatkiem ziół i grillowanych lub parowanych warzyw lub ryżu. Sznycel z indyka można też nadziewać serem (np. camembert lub goudą) lub pieczarkami.

Indyk faszerowany

Indyk faszerowany

Indyka można faszerować w całości lub jedynie jego fragmenty, np. udziec lub pierś. Najlepsze nadzienia do neutralnego w smaku drobiu to te z dodatkiem intensywnych w smaku dodatków: czosnku, smażonej cebulki, rozmarynu i gałki muszkatołowej. Po wypełnieniu farszem całego ptaka konieczne jest zabezpieczenie otworu poprzez spięcie go wykałaczkami, specjalnymi szpilkami lub zaszycie. Wyśmienitym dodatkiem do indyka faszerowanego jest boczek lub kawałek słoniny. Dzięki nim mięso będzie soczyste i miękkie.

Potrawka z indyka

Potrawka z indyka

Potrawka z indyka to danie szybkie w przygotowaniu. Mięso gotuje się lub smaży z dodatkiem warzyw, np. marchewki, pomidorów, papryki, cebuli, cukinii czy ziemniaków. Przed obróbką indyk powinien jednak być dokładnie umyty i osuszony. Gotową potrawkę podaje się z sosem, np. kurkowym, śmietankowym, ziołowym, musztardowym lub cytrynowym. Zaletą mięsa indyczego jest niska zawartość tłuszczu, przez co polecane jest osobom na diecie i sportowcom.

Indyk z warzywami

Indyk z warzywami

Indyk z warzywami doskonale smakuje z dodatkiem ryżu lub pieczonych ziemniaków. Warzywa można usmażyć razem z mięsem na patelni lub w woku lub upiec wszystko w piekarniku. Najszybszą wersją tego dania jest usmażenie pokrojonej w paski piersi indyczej z papryką, cebulą i czosnkiem. Indyk z warzywami po chińsku to podobna potrawa, do której dodaje się jeszcze sos sojowy, grzyby mun, fasolkę szparagową i kiełki soi. Mięso z indyka można dusić w warzywach lub piec z warzywami w rękawie.

Filet z indyka w sosie

Filet z indyka w sosie

Filet z indyka w sosie to pomysł na szybki i pyszny obiad. Podajemy go w towarzystwie ugotowanego makaronu, ziemniaków lub ryżu. Przyrządzamy go według swoich upodobań, za każdym razem może smakować inaczej. Filet z indyka w sosie śmietanowym, serowym, czy pomidorowym idealnie sprawdzi się jako danie dla dzieci jak i dla dorosłych.

Pierś z indyka pieczona

Pierś z indyka pieczona

Pierś z indyka pieczona będzie pysznym pomysłem na wyjątkowe danie. Ważne żeby nasze mięso nie wysuszyło się podczas obróbki termicznej, dlatego warto je piec w rękawie. Dodatkowo mięso możemy nafaszerować ulubionymi dodatkami-bakaliami, owocami, czy warzywami. Taka pieczeń z piersi indyka świetnie pasować będzie do pieczonych ziemniaków i surówki z buraczków.

Znaleźliśmy 108 przepisów w kategorii Pierś z indyka

Indyk w galarecie

Indyk w galarecie

WWWiola WWWiola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: