Strona główna Piętrowiec trzykolorowy

Piętrowiec trzykolorowy

Ciasta, Z kremem « poprzedni | następny »
Katarzyna J. - Przepis na: Piętrowiec trzykolorowy offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 658
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Piętrowiec trzykolorowy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Bardzo smaczne ciasto piętrowe w trzech kolorach.


trudność: średne
czas:

Piętrowiec trzykolorowy - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt jasny:
  • 8 łyżek oleju
  • 3/4 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 5 łyżek wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt ciemny:
  • 8 łyżek oleju
  • 3/4 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 5 łyżek wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Biszkopt makowy:
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki maku suchego
  • 3 łyżki oleju
  • Masa:
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 kostki masła
  • spirytus
  • kakao

Piętrowiec trzykolorowy - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy biszkopt jasny. Żółtka ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy po łyżce oleju i wody. Następnie wsypujemy mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto wylewamy na blaszkę włożoną papierem do pieczenia (rozmiar 25 x 36cm). Pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni. Biszkopt ciemny przygotowujemy tak samo, tylko na końcu dodajemy jeszcze kakao. Pieczemy biszkopt makowy. Białka ubijamy na sztywno. Następnie wsypujemy cukry. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy mąkę (obydwa rodzaje), suchy mak oraz olej. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30-35 minut w temp. 180 stopni. Przygotowujemy masę. Jajka starannie ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy. Dodajemy zimne ubite jajka. Ucieramy. Na końcu dodajemy spirytus. Masę dzielimy na dwie połowy. Do jednej dodajemy kakao (1-1,5 łyżki), ucieramy. Przełożenie ciasta: ciemny biszkopt- jasna masa- biszkopt makowy-połowa ciemnej masy-biszkopt jasny- połowa masy ciemnej- dekoracja (wg uznania)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Piętrowiec trzykolorowy (strona 1 z 1)  
marietta

marietta
offline

2014-01-09 00:08
Super ciacho!5.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek Marchewkowa tarta
Tarta makowo- pomarańczowa Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka
Kakaowe ciasto z masą serkową Jogurtowy serniczek Strucla drożdżowa z makiem
Kopiec kreta z bitą śmietaną Piernik korzenny z polewą Biszkoptowy przekładaniec z aronią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane