Strona główna Piętrowiec trzykolorowy

Piętrowiec trzykolorowy

Ciasta, Z kremem « poprzedni | następny »
Katarzyna J. - Przepis na: Piętrowiec trzykolorowy offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 638
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Piętrowiec trzykolorowy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Bardzo smaczne ciasto piętrowe w trzech kolorach.


trudność: średne
czas:

Piętrowiec trzykolorowy - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt jasny:
  • 8 łyżek oleju
  • 3/4 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 5 łyżek wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt ciemny:
  • 8 łyżek oleju
  • 3/4 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 5 łyżek wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Biszkopt makowy:
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki maku suchego
  • 3 łyżki oleju
  • Masa:
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 kostki masła
  • spirytus
  • kakao

Piętrowiec trzykolorowy - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy biszkopt jasny. Żółtka ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy po łyżce oleju i wody. Następnie wsypujemy mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto wylewamy na blaszkę włożoną papierem do pieczenia (rozmiar 25 x 36cm). Pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni. Biszkopt ciemny przygotowujemy tak samo, tylko na końcu dodajemy jeszcze kakao. Pieczemy biszkopt makowy. Białka ubijamy na sztywno. Następnie wsypujemy cukry. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy mąkę (obydwa rodzaje), suchy mak oraz olej. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30-35 minut w temp. 180 stopni. Przygotowujemy masę. Jajka starannie ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy. Dodajemy zimne ubite jajka. Ucieramy. Na końcu dodajemy spirytus. Masę dzielimy na dwie połowy. Do jednej dodajemy kakao (1-1,5 łyżki), ucieramy. Przełożenie ciasta: ciemny biszkopt- jasna masa- biszkopt makowy-połowa ciemnej masy-biszkopt jasny- połowa masy ciemnej- dekoracja (wg uznania)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Piętrowiec trzykolorowy (strona 1 z 1)  
marietta

marietta
offline

2014-01-09 00:08
Super ciacho!5.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Słoneczny sernik dyniowy Królewiec mojej mamy Rolada z dynią i jabłkiem
Pyszna karpatka Eli Sernik czekoladowy Ciasto serowy domek
Kosmiczne ciasto szpinakowe Ciasto z herbatą matcha i jabłkami Truskawkowy obłoczek
Murzynek z budyniem i biszkoptami Ciasto dwukolorowe z posypką z orzeszków Wedlowski przekładaniec wg S. Anastazji

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane