lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pikle w zalewie pomidorowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dostałam sporo ogóreczków przerośniętych nic tylko na pikle się nadawały. Więc postanowiłam zrobić najpierw w zalewie pomidorowej. Nic trudnego za to jesienną i zimową porą w sam raz do obiadu pasują.

Pikle w zalewie pomidorowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikle w zalewie pomidorowej

Składniki na 6 słoików o pojemności 900 ml:

  • woda 3 szklanki

 

  • ocet 10% szklanka

 

 

  • cebula 2 szt

 

  • listek laurowy 3 szt

 

 

  • cukier 6 łyżek

 

 

  • przecier pomidorowy 2 duże łyżki

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pikle w zalewie pomidorowej

Krok 1

Do garnka wlewamy wodę, ocet.Wsypujemy cukier i sól.

Dodajemy pokrojoną marchew w plasterki i cebule pokrojoną w półksiężyce, listek i ziele oraz przecier pomidorowy.

Kiedy zalewa się zagotuję (10 minut gotuję) zalewam ogórki i na sam wierzch daje cebulę,marchew i co zostanie jeszcze w garnku.

Krok 2

Ogórki myjemy,obieramy ze skóry,kroimy w cienkie paseczki i środki wywalamy.Pokrojone i umyte paseczki wkładamy ciasno do słoika.

Robiłam w 900 ml bo wchodzimy całe paseczki.Zalewamy gorącą zalewą i gotujemy 15-20 minut minut( od zagotowania liczymy 10 minut).

Krok 3

Zalewę robiłam 7 razy na 40 słoików o pojemności 900 ml

Pikle w zalewie pomidorowej
Ogórki myjemy, zostawiamy by odciekły z wody ,obieramy ze skóry
Pikle w zalewie pomidorowej
Ogórki kroimy w cienkie paseczki i środki wywalamy.
Pikle w zalewie pomidorowej
Dodajemy pokrojoną marchew w plasterki i cebule pokrojoną w półksiężyce, listek i ziele oraz przecier pomidorowy.
Pikle w zalewie pomidorowej
Kiedy zalewa się zagotuję (10 minut gotuję) zalewam ogórki i na sam wierzch daje cebulę, marchew i co zostanie jeszcze w garnku.