VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Pizza z jajkiem i łososiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cienkie ciasto i pyszne dodatki tworzą smaczną pizzę. Chudy wędzony łosoś, jajka, pieczarki, wędlina i kukurydza sprawiają, że pizza ma niepowtarzalny smak!

Pizza z jajkiem i łososiem

Składniki:

Pizza z jajkiem i łososiem

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju

 

  • Wierzch:
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • Przyprawa do pizzy i zapiekanek
  • Suszona bazylia
  • 400 g pieczarek
  • 150 g łososia wędzonego na ciepło
  • 5 łyżek słodkiej kukurydzy
  • 5 plastrów chudej wędliny
  • 200 g żółtego sera
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Pizza z jajkiem i łososiem
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do miski.

Całość zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 32 cm.

Ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wędlinę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plastry.

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i kroimy w plastry. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Na cieście rozsmarowujemy passatę pomidorową. Obsypujemy ją przyprawą do pizzy i zapiekanek oraz suszoną bazylią.

Następnie kolejno układamy pieczarki, małe kawałki łososia, wędlinę, jajka i kukurydzę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210*C na 15 minut.

Pod koniec pieczenia wierzch pizzy obsypujemy serem.