Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3214]

Pizza z salami i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pizza z pieczarkami i salami jest bardzo smaczna i sycąca. Można ją podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Pizza z salami i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z salami i pieczarkami

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki tortowej
  • 1/2 szkl ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • Pozostałe składniki:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • zioła prowansalskie
  • 15 dag żółtego sera
  • 10 dag pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 10 dag salami

 

Sposób przygotowania:

Pizza z salami i pieczarkami
Drożdże pokruszyć, wymieszać z ciepłą wodą i cukrem, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dodać jajko, sól i przesianą mąkę, wyrabiać przez 5 minut. Wlać olej i wyrabiać kolejne 5 minut. Przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny. W między czasie włączyć piekarnik na 200 stopni, włożyć kamień do pieczenia pizzy, rozgrzać. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąka stolnicę i rozwałkować lub rozciągnąć, ułożyć na papierze. Ketchup wymieszać z koncentratem i ziołami, posmarować ciasto. Posypać 1/3 startego sera, ułożyć pieczarki pokrojone na plastry, posypać posiekaną cebulą, ułożyć plasterki salami i posypać pozostałym serem. Pizzę zsunąć na rozgrzany kamień i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 7-10 minut.
Pizza z salami i pieczarkami
Z mąki i pozostałych składników wyrobić elastyczne ciasto
Pizza z salami i pieczarkami
Ketchup wymieszać z koncentratem pomidorowym i ziołmi
Pizza z salami i pieczarkami
Posmarować rozwałkowane ciasto i posypać 1/3 sera
Pizza z salami i pieczarkami
Włożyć wszystkie przygotowane składniki i posypać pozostałym serem