Madzik209

Madzik209

Kucharz
[Przepisów: 15]

Pizza z włoskiego domu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kto nie marzy o super delikatnej, puszystej pizzy? Oto niby zwykły przepis z kilkoma trikami przywiezionymi z Włoch.

Pizza z włoskiego domu

Składniki:

Pizza z włoskiego domu

 

  • Na ciasto:
  • 1/2 kg mąki (typ naszej poznańskiej)
  • 5 dkg drożdzy rozpuszczonych w odrobinie cukru
  • 2 łyzki oleju(może być zmieszany z oliwą, bo nasz jest inny)
  • sól
  • wody (letniej) ile zajmie.
  • Dodatki:
  • mozzarella, ulubione warzywa, wędliny,
  • sos pomidorowy,oregano.
  • Przyda się:
  • folia spożywcza, miska, ściereczka

Sposób przygotowania:

Pizza z włoskiego domu
Łączymy szybko SKŁADNIKI CIASTA DO KONSYSTENCJI CIASTA PIEROGOWEGO. Zawijamy w folię i do miski na 2 godz, nakrywamy ściereczką dla estetyki i dodatkowej ochrony wzrostu. Z ciasta formujemy pasujące nam placki/spody Układamy na posmarowanej olejem blasze ,maziamy placek oliwą, sosem pomidorowym posypujemy oregano, posypujemy delikatnie mozzarellą, układamy dodatki i resztę sera. Można chwilkę odczekać aby ciasto podrosło. Pieczemy w temp 230(a nawet wyżej) stopni przez 5,6,7,8 min- w zależności od grubości spodu. Z czasem gdy dojdzie się do wprawy to i czas i temp. ustawia się na wyczucie.