tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Placek migdałowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na placek migdałowy

Placek migdałowy

Składniki:

Placek migdałowy

 

  • 25 dag maki pszennej
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 10 dag zmielonych migdałów
  • 3 łyżki kakao
  • 1 słoik śliwek

Sposób przygotowania:

Placek migdałowy
Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku. Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia, zmielonymi migdałami oraz pianą z ubitych białek. ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Do natłuszczenia formy wyłożyć jasne ciasto, do drugiej ciemne. Upiec w temperaturze 180C, wyjać. Ciasto ciemne posmarować śliwkami, przykryć białym , położyć warstwę owoców, piec jeszcze 20 minut w temperaturze 140C.