góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Placek z bryndzą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

góralska pizza, którą można zrobić również na drożdżowym spodzie

Placek z bryndzą

Składniki:

Placek z bryndzą

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 8 dkg mała
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ponadto:
  • 1/2 kg bryndzy
  • 2 żółtka
  • 50 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

Placek z bryndzą
Bryndzę wymieszać ze śmietanką, żółtkami i przyprawami na jednolitą masę.
Przesianą mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, mleko i wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 1/2 cm. wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i wysypana tartą bułką blachę. Na wierzchu rozsmarować masę z bryndzy. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 st) i piec 25-30 minut.

Tagi:

ciasto placek