Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Placki warzywno-mięsne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Placki przygotowane z warzyw i ugotowanego mięsa są dobrym sposobem na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu.

Placki warzywno-mięsne

Składniki:

Placki warzywno-mięsne

 

  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 brokuła
  • 20 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 10 dag pieczarek
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup w płynie
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki majonezu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki warzywno-mięsne

ETAP 1:

Placki warzywno-mięsne
Jajka wbić do miski, dodać przyprawy i roztrzepać.

Do miski wbić jajka, wymieszać z przyprawą uniwersalną, pieprzem, solą i przyprawą do zup w płynie.

ETAP 2:

Placki warzywno-mięsne
Ugotowany brokół odcedzić, ostudzić i pokroić.

Ugotowane mięso obrać od kości, pokroić na kawałeczki. Brokuł włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru i ugotować na pół miękko, wyjąć z wody, ostudzić, pokroić.

ETAP 3:

Placki warzywno-mięsne
Cebulę i pieczarki posiekać i dodać do miski.

Mięso i brokuł włożyć do miski z jajkami, wsypać posiekaną czerwoną cebulę i pieczarki.

ETAP 4:

Placki warzywno-mięsne
Wszystkie składniki połączyć z majonezem.

Dodać obie mąki, majonez i wymieszać.

ETAP 5:

Placki warzywno-mięsne
Smażyć na rumiano z obu stro na rozgrzanym oleju.

Na rozgrzany olej wkładać porcje ciasta i z obu stron smażyć rumiane placuszki.

ETAP 6:

Placki warzywno-mięsne
Usmażone placki osączyć na papierowym ręczniku.

Usmażone wyłożyć na papierowy ręcznik, osączyć.