Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Placki ziemniaczane z dynią i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii i dyni są bardzo smaczne i delikatniejsze od samych ziemniaczanych.

Placki ziemniaczane z dynią i cukinią Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Placki ziemniaczane z dynią i cukinią

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z dynią i cukinią
Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce, odlać nadmiar wody. Obraną dynię bez pestek i cukinię ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z odrobiną soli, odcisnąć. Połączyć z ziemniakami, dodać jajko, mąki, majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

Na rozgrzaną patelnię z oliwą łyżką wkładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Placki ziemniaczane z dynią i cukinią
Obrane ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce.
Placki ziemniaczane z dynią i cukinią
Dynię i cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z solą, odcisnąć.
Placki ziemniaczane z dynią i cukinią
Wszystkie warzywa razem połączyć, dodać jajko i mąkę.
Placki ziemniaczane z dynią i cukinią
Doprawić do smaku solą i pieprzem, połączyć z majonezem.
Placki ziemniaczane z dynią i cukinią
Wymieszać i wkładać porcje ciasta na rozgrzaną oliwę.
Placki ziemniaczane z dynią i cukinią
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.