joanna3

joanna3

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Placuszki maślankowe z suszonymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placuszki z jabłkami polane syropem z rumu i miodu stanowią słodki deser lub pożywne danie na dobry początek dnia.

Placuszki maślankowe z suszonymi jabłkami

Składniki:

Placuszki maślankowe z suszonymi jabłkami

 

  • mąki pszennej cukier waniliowy 30 dkg suszonych jabłek w plasterkach 0,5 szklanki rumu ale nie koniecznie

Sposób przygotowania:

Placuszki maślankowe z suszonymi jabłkami
Jabłka moczymy w rumie lub herbacie do zmiękczenia.Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem, dodajemy wystudzone masło,mąkę i maślankę.Dodajemy odsączone jabłka zachowując zalewę.Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając.Smażymy małe placuszki na rozgrzanym oleju, odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Zalewę w której się moczyły jabłka doprawiamy miodem i przed podaniem polewamy placuszki.