akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Placuszki ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Doskonałe placuszki na śniadanie. Zdrowe, z mąki ryżowej. Serdecznie polecam! (inspiracja/ źródło: Kuchenny Skrawek Nieba)

Placuszki ryżowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placuszki ryżowe

 

  • 60 g. mąki ryżowej
  • 150 g. jogurtu naturalnego
  • 1 jajko (osobno żółtko i białko) lub 2 białka
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier/ miód (ilość według uznania)
  • szczypta soli
  • ½ startego jabłka (opcjonalnie, ja dodałam :D)

 

Sposób przygotowania:

Placuszki ryżowe
Wszystkie składniki oprócz białka i soli dobrze wymieszać. Białka ubić z solą na sztywną pianę, a następnie dodać do mieszanki. Smażyć na rozgrzanej z niewielką ilością oleju patelni po kilka minut z każdej strony do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie z twarogiem i orzechami :) Smacznego!
Placuszki ryżowe
Smażenie prostych placuszków ryżowych.