katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Placuszki z gotowanych ziemniaków.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placuszki z obiadowych ziemniaków.

Placuszki z gotowanych ziemniaków.

Składniki:

Placuszki z gotowanych ziemniaków.

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z gotowanych ziemniaków.
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ubijamy tłuczkiem albo przeciskamy przez praskę. Studzimy(ja wykorzystałem ziemniaki pozostałe od obiadu). Do ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, opłukaną i drobno pokrojoną pietruszkę oraz obraną i drobno pokrojoną cebulę. Wszystko mieszamy, zarabiamy masę i doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej. Z ciasta formujemy małe placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Nadmiar tłuszczu można osączyć na papierowych serwetkach.