Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Placuszki z wątróbką drobiową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placuszki z wątróbki podawać z sosem pieczarkowym i surówką.

Placuszki z wątróbką drobiową

Składniki:

Placuszki z wątróbką drobiową

 

  • 30 dag wątróbki z drobiu
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 szkl wody
  • 2 łyżeczki przyprawy kucharek
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z wątróbką drobiową
Wątróbkę umyć. oczyścić z błon, pokroić w drobną kostkę. Do miski wlać żółtka, 2 szkl zimnej wody, dodać szczyptę soli, pieprzu, przyprawę kucharek, obie mąki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojoną wątróbkę, pietruszkę, majeranek, posiekaną cebulę, sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie przemieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na mocno rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na rumiano.