iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Placuszki ziemniaczane z pokrzywą i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zieloniutkie wiosenne placuszki ziemniaczane z dodatkiem młodej pokrzywy i czosnku niedźwiedziego. Bardzo chrupiące, podajemy sote lub ze śmietaną.

Placuszki ziemniaczane z pokrzywą i czosnkiem

Składniki:

Placuszki ziemniaczane z pokrzywą i czosnkiem

 

 

  • garść młodej pokrzywy

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placuszki ziemniaczane z pokrzywą i czosnkiem
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce warzywnej duże oczka.

Z pokrzywy odcinamy listki, zalewamy je gorąca woda i zostawiamy do wystygnięcia. Odcedzamy. Drobno siekamy. Siekamy także czosnek niedźwiedzi.

Zieleninę dodajemy do ziemniaków. Wbijamy 2 jajka, mieszamy. Solimy dodajemy mąkę, doprawiamy wyciśniętym czosnkiem, sola i pieprzem białym. Dobrze mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy placuszki smażymy na złoto.

Tagi:

placki dania