Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Podstawowy przepis na łososia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na łososia, który zasnauje i wyjdzie każdemu!

Podstawowy przepis na łososia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podstawowy przepis na łososia

 

Sposób przygotowania:

Podstawowy przepis na łososia
Przepis na tego łososia jest banalnie prosty jednak wydobywa z łososia pełnie smaku. Duży dzwonek łososia myjemy i zdzieramy nożem odstające łuski i dzielimy go na pół. Odkrawamy kręgosłup i pęsetą wyciągamy ości (najlepiej naciskać łososia ręką wtedy wyczujemy miejsca, w których ości się znajdują i po mocniejszym nacisku kawałek ości powinien wyjść na zewnątrz, przez co łatwiej będzie nam można ją wyciągnąć). Piekarnik nastawiamy na 220 stopni i na blasze kładziemy papier do pieczenia, smarujemy go bardzo cienką warstwą oleju i posypujemy solą. Gdy piekarnik się rozgrzeje łososia kładziemy na skórze (!) i pieczemy przez 10-15 minut aż nabierze jasno różowego koloru. Po wyciągnięciu oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Łosoś jest gotowy do podania. Sama uwielbiam go z sosem bazyliowym, który nadaje tej rybie wyjątkowego posmaku. http://gotujmy.pl/delikatny-sos-ze-swiezej-bazylii,przepisy,178253.html Bon appetit!
Podstawowy przepis na łososia
Dzwonek łososia należy umyć i pozbyć się łusek
Podstawowy przepis na łososia
Rybę należy wyfiletować oraz podzielić na płaty
Podstawowy przepis na łososia
Rybę włożyć do mocno nagrzanego piekarnika
Podstawowy przepis na łososia
Propozycja podania ryby "na wynos" do pracy