Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Podwójnie malinowa kawa mrożona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonałe orzeźwienie na letnie upały

Podwójnie malinowa kawa mrożona Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Podwójnie malinowa kawa mrożona

 

  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 150 ml lodów śmietankowych
  • 300 ml wrzącej wody
  • 5 łyżek gęstego syropu malinowego
  • 80 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 średnich malin
  • przyprawa w młynku: czekolada z chili

Sposób przygotowania:

Podwójnie malinowa kawa mrożona
Kawę zalewamy wrzątkiem, mieszamy dokładnie, studzimy. Dodajemy syrop malinowy, wkładamy do lodówki lub zamrażarki mniej więcej na 20 minut, aby się mocno schłodziła. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Lody rozkładamy do dwóch wysokich filiżanek, zalewamy je schłodzoną kawą. Przykrywamy warstwą bitej śmietany. Posypujemy czekoladą z chili. Przybieramy świeżymi malinami. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Podwójnie malinowa kawa mrożona
Kawę zalewamy wrzątkiem, mieszamy dokładnie, studzimy. Dodajemy syrop malinowy, wkładamy do lodówki lub zamrażarki mniej więcej na 20 minut, aby się mocno schłodziła.
Podwójnie malinowa kawa mrożona
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier.
Podwójnie malinowa kawa mrożona
Lody rozkładamy do dwóch wysokich filiżanek, zalewamy je schłodzoną kawą. Przykrywamy warstwą bitej śmietany. Posypujemy czekoladą z chili.