Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Polewka kaszubska na ostro z kalarepką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Prosta, rozgrzewająca, ale zarazem lekka zupa z mięsnymi kuleczkami... W tym wydaniu z dodatkiem tartej kalarepki, z nutką pikanterii...

Polewka kaszubska na ostro z kalarepką

Składniki:

Polewka kaszubska na ostro z kalarepką

 

  • 1/2 cebuli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • olej do smażenia
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kalarepka
  • 50 g selera korzeniowego
  • 50 g pora
  • 5 szklanek bulionu wieprzowego
  • 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • pieprz do smaku
  • chili do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Polewka kaszubska na ostro z kalarepką

Etap 1

Polewka kaszubska na ostro z kalarepką
Pokrojona cebula i posiekany czosnek i papryczka chili.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekać.

Etap 2

Polewka kaszubska na ostro z kalarepką
Cebula czosnek i papryczka zeszklone na oleju.

Cebulę, czosnek i papryczkę zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju.

Etap 3

Polewka kaszubska na ostro z kalarepką
Obrane i starte warzywa wrzucone do garnka.

Seler, marchewki, pietruszkę i kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Warzywa wrzucić do garnka. Smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając.

Etap 4

Polewka kaszubska na ostro z kalarepką
Bulion wlany do podsmażonych w garnku warzyw.

Do warzyw wlać bulion i zagotować.

Etap 5

Polewka kaszubska na ostro z kalarepką

Mięso wymieszać z przyprawą w płynie i pieprzem.

Etap 6

Polewka kaszubska na ostro z kalarepką

Z mięsnej masy formować małe kuleczki (najlepiej wielkości orzecha laskowego) i wrzucać je do gotującej się zupy. Gotować razem ok. 15 minut. Zupę doprawić do smaku chili, pieprzem i przyprawą uniwersalną.