Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pomidorowa na obrumienionych żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nie często robię zupy na rumianych wywarach mięsnych. A kiedyś było to tak popularny i lubiany sposób gotowania zup.

Pomidorowa na obrumienionych żeberkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa na obrumienionych żeberkach

 

  • 0,60 kg wieprzowych żeberek ( chude , tzw. paski )
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 1/2 białej części pora
  • 3 ziela angielskie
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 suszony grzybek
  • cukier do smaku
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
  • 6 szklanek wody
  • sól
  • maggi w płynie
  • natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa na obrumienionych żeberkach
Umyte żeberka pokroić na kawałki. Osuszyć. Oczyścić , umyć i osuszyć warzywa. Rozgrzać dużą patelnię . Na gorącą patelnię bez tłuszczu kłaść kawałki mięsa i warzywa. Dorzucić przyprawy( ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ) -smażyć przewracając aż się zrumienią . Przełożyć do garnka . Zalać wodą . Dodać 1/4 łyżeczki soli i gotować przy uchylonej pokrywce ok. 2 godziny. Wyjąć żeberka i warzywa. W bulionie rozprowadzić koncentrat pomidorowy. Doprawić maggi, cukrem i szczyptą soli. Podawać z makaronem lub ryżem. Można zaprawić słodką śmietaną , posypać natką pietruszki. Z żeberek wyluzować kości . Można je pokroić i podać w zupie a można podać po zupie z musztardą( chrzanem, ćwikłą ) z pieczywem - lub nawet jako typowe II Danie z ziemniakami w sosie - tak jak lubimy.
Pomidorowa na obrumienionych żeberkach
Zrumienic na suchej patelni żeberka i warzywa-zalać wodą i gotować
Pomidorowa na obrumienionych żeberkach
Przecedzić wywar- doprawić - odłozyc osobno żeberka i warzywa
Pomidorowa na obrumienionych żeberkach
Warzywa wyjęte z zupy zużyc na sałatke lub podać do żeberek
Pomidorowa na obrumienionych żeberkach
W bulionie rozpuscić koncentrat pomidorowy - doprawić - podawac z ryżem lub makaronem