Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pomidorowa z pierożkami Tortelini :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Najczęściej podajemy zupę pomidorową z ryżem lub makaronem . Ja dla odmiany podaję ją często z pierożkami Tortelini .

Pomidorowa z pierożkami Tortelini :

Składniki:

Pomidorowa z pierożkami Tortelini :

 

  • ½ kurczaka ( lub ½ kg porcji rosołowej + 30 dag wołowiny rosołowej )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ małego selera
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • 1 kostka bulionu cielęcego Knorra
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 1,5 litra wody
  • 60 sztuk pierożków Tortelini z mięsem
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki .

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa z pierożkami Tortelini :
Umyć i podzielić na kawałki mięso. Dodać obrane warzywa i przyprawy. Zalać wodą i gotować na małym gazie 1 godzinę . W tym czasie ugotować pierożki ( jakieś 8 minut od zagotowania wody ) . Wyjąć z wywaru mięso i warzywa . Wywar przecedzić . Dodać rozrobiony w odrobinie wywaru przecier. Wlać do zupy. Wymieszać i zagotować . Na talerzu ułożyć pierożki , zalać gorącą zupą i posypać natką pietruszki . Oczywiście lepiej by było samemu zrobić pierożki , a nie bazowac na kupnych - ale bez przesady - tak też będzie smaczna.