WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Popękane ciasteczka kakaowo - wiśniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Piękne ciasteczka z lekkim aromatem wiśni.

Popękane ciasteczka kakaowo - wiśniowe

Składniki:

Popękane ciasteczka kakaowo - wiśniowe

 

  • szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • łyżka likieru wiśniowego
  • cukier puder do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Popękane ciasteczka kakaowo - wiśniowe
Z mąki, cukru, kakao, proszku do pieczenia, rozmąconych jajek, likieru i ciepłego masła zagniatamy ciasto. Będzie bardzo kleiste i ciągnące. Wkładamy je do lodówki i chłodzimy przez ok godzinę. Po tym czasie, wilgotnymi dłońmi, formujemy z niego małe kulki i bardzo grubo obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy je na blaszce, na papierze do pieczenia w dużych odstępach i pieczemy ok 10 min. w 200ºC. Ciastka bardzo mocno rosną. Delikatnie zdejmujemy je z blachy i studzimy na kratce.

Tagi:

jajko jajka