aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Potrawka z serduszek drobiowych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Delikatna i aksamitna w smaku potrawka z serduszek drobiowych z dużą ilością duszonej cebulki. Idealnie komponuje się z kaszami bądź kopytkami.

 Potrawka z serduszek drobiowych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Potrawka z serduszek drobiowych

 

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z serduszek drobiowych
Serduszka oczyszczamy z tłuszczu i kroimy na pół. Dokładnie myjemy. Wkładamy je do garnka, przyprawiamy solą i Kucharkiem, zalewamy wodą tak, żeby były całe przykryte i gotujemy pod przykryciem do miękkości, czyli ok. 1 godzinę. W międzyczasie cebule obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzany olej, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem do zrumienienia. Miękkie serduszka przekładamy do zrumienionej cebulki i razem smażymy 3 minuty. Następnie zalewamy wodą w której gotowałyśmy serduszka, tak żeby były ledwo nią zakryte. W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką. Zagęszczamy nasz sos. Doprawiamy pieprzem i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Potrawkę podajemy na ciepło posypaną świeżym posiekanym lubczykiem. 
 Potrawka z serduszek drobiowych
Serduszka oczyszczamy z tłuszczu i kroimy na pół. Dokładnie myjemy.
 Potrawka z serduszek drobiowych
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzany olej, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem do zrumienienia.
 Potrawka z serduszek drobiowych
Ugotowane i miękkie serduszka przekładamy do usmażonej cebuli. Zalewamy wodą z serduszek. Następnie zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką.
 Potrawka z serduszek drobiowych
Na końcu potrawkę przyprawiamy pieprzem, mieszamy i chwilę jeszcze gotujemy na wolnym ogniu.