jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Jesienne warzywa wprost ze słoika!

Przecier pomidorowy na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taki przecier na pewno przyda się zimowa porą do zrobienia zupy pomidorowej.

Przecier pomidorowy na zimę Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Przecier pomidorowy na zimę

 

 

 

  • Pomidory, obrane cebule i jabłko kroimy na miniejsze cząstki. Dodajemy obrane ząbki czosnku, podlewamy winem
  • i dusimy pod przykryciem do miękkości.
  • Przecieramy masę przez sito. Wstawiamy przecier na ogień. doprawiamy sola i cukrem do smaku.
  • Po zagotowaniu wlewamy do wyprażonych w mikrofalówce lub piekarniku słoiczków.
  • Zakręcamy od razu i pasteryzujemy przez 15 minut.
  • Przecier stanowi świetną bazę do zup i sosów.

Sposób przygotowania:

Przecier pomidorowy na zimę
Pomidory, obrane cebule i jabłko kroimy na mniejsze cząstki. Dodajemy obrane ząbki czosnku, podlewamy winem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Przecieramy masę przez sito. Wstawiamy przecier na ogień. doprawiamy sola i cukrem do smaku. Po zagotowaniu wlewamy do wyprażonych w mikrofalówce lub piekarniku słoiczków. Zakręcamy od razu i pasteryzujemy przez 15 minut. Przecier stanowi świetną bazę do zup i sosów.
Przecier pomidorowy na zimę
Pomidory
Przecier pomidorowy na zimę
obrane cebule i jabłko kroimy na mniejsze cząstki.