msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Przekąska śledziowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Karnawałowa (ale nie tylko) przekąska ze śledziem.

Przekąska śledziowa.

Składniki:

Przekąska śledziowa.

 

  • 3 płaty śledziowe w oleju
  • 1 cebula
  • 1 ogórek kiszony
  • 3 łyżki zielonego groszku konserwowego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • plasterki cytryny do dekoracji
  • papryka konserwowa do dekoracji
  • koperek posiekany do dekoracji
  • 2 szczypty pieprzu cytrynowego

Sposób przygotowania:

Przekąska śledziowa.
Cebulę obrać,pokroić w drobną kosteczkę,sparzyć wrzątkiem i ostudzić.Lekko posolić. Śledzie osączyć z oleju,pokroić na ok.0,5 cm paseczki.Rozłożyć na dnie salaterki (kilka kawałków zostawić do dekoracji).Posypać groszkiem konserwowym i połową cebuli, rozsmarować na wierzchu majonez. Na środku ułożyć pasek pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego.Obok w dwóch rzędach ułożyć szlaczki cebuli.Boki udekorować półplasterkami cytryny i paskami papryki konserwowej,posypać posiekanym koperkiem.Na środkowym pasie ( z ogórka) ułożyć kilka pasków śledzia, przekładając kawałkami cytryny i papryki.Posypać pieprzem cytrynowym. Wstawić na ok.0,5 godziny do lodówki.