Słysząc "kasza owsiana" od razu myślimy o uwielbianym lub znienawidzonym śniadaniu - owsiance. Jednak kasza ta, kryje wiele niespodzianek i zapewne nawet nie zdajecie sobie sprawy z tego, jakie cuda można z niej wyczarować.

Ciasteczka owsiane, czy batoniki nikogo raczej nie zaskoczą. W takim razie postaramy się bardziej. Co powiecie na bakłażana nadziewanego kaszą, chleb albo placki? Nawet mięso mielone połączone razem z kaszą owsianą stworzy zgrany duet. Jeżeli chcecie odchudzić trochę wasze wypieki, spróbujcie zrobić spód z wykorzystaniem tej oto kaszy. Zobaczycie, że nie będziecie zawiedzeni.

Co wartościowego znajduje się w kaszy owsianej? Spośród wszystkich kasz zawiera największe ilości beta-glukanu. Składnik ten, ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Chroni ściany żołądka i błonę śluzową organizmu. Zmniejsza wchłanianie zwrotne cholesterolu i powoduje szybkie uczucie sytości. Owsiana kasza posiada też dużo białka, dlatego zalecana jest osobom ćwiczącym i tym będącym na diecie.

A Wy? W jakiej postaci preferujecie kaszę owsianą? Jeśli jeszcze nie macie pomysłu jak wykorzystać tą wartościową kaszę, przejrzyjcie poniższe propozycje i znajdźcie swoją ulubioną.