2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1479]

Kaszotto z fasolką szparagową, papryką i bobem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kasza pęczak jest niedocenianą kaszą a szkoda, bo zawiera w sobie bogactwo błonnika i mikroelementów, latem, gdy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw warto właśnie przygotować ją w ten sposób jak zrobiłam to ja, wyszło pyszne i syte danie obiadowe.

Kaszotto z fasolką szparagową, papryką i bobem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kaszotto z fasolką szparagową, papryką i bobem

 

  • 1 torebka kaszy owsianej pęczak
  • 1 cebula
  • ½ kg podudzi kurczaka bez skóry i kości
  • garść świeżej fasolki szparagowej
  • 1 młoda cukinia
  • ½ czerwonej papryki
  • 30 dag świeżego bobu
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 350 ml bulionu warzywnego lub rosołu
  • 50 g kremowego serka topionego
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Kaszotto z fasolką szparagową, papryką i bobem

ETAP 1:

Kaszotto z fasolką szparagową, papryką  i bobem
pokrojone podudzia z cebulką podsmażyć na patelni

Bób ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru do miękkości, przelać zimną wodą, obrać z łupin.

Podudzia z kurczaka umyć , pokroić w kostkę, tak samo cebulę, na głębszej patelni rozgrzać masło z olejem, dodać cebulę, przesmażyć chwilę, następnie dodać pokrojone mięso, posolić do smaku, smażyć około 6 minut,

ETAP 2:

Kaszotto z fasolką szparagową, papryką  i bobem
wsypać kaszę pęczak podlać białym winem dusić kilka minut aż wino odparuje

po czym wsypać kaszę, podlać winem i dusić aż wino odparuje-kilka minut.

ETAP 3:

Kaszotto z fasolką szparagową, papryką  i bobem
dodać pokrojoną fasolkę szparagową oraz paprykę dusić dalej

Zalać gorącym bulionem, dodać pokrojoną paprykę i fasolkę gotować pod przykryciem, około 25 minut- aż kasza będzie miękka, od czasu do czasu zamieszać,

ETAP 4:

Kaszotto z fasolką szparagową, papryką  i bobem
gdy kasza będzie miękka dodajemy ugotowany bób oraz cukinię

gdyby kasza szybko chłonęła dolać więcej bulionu, po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz ugotowany bób,

ETAP 5:

Kaszotto z fasolką szparagową, papryką  i bobem
Na sam koniec dodaję serek topiony mieszam do momentu aż się rozpuści posypuję natką i podaję.

dodać serek topiony, gotować jeszcze około 5 minut.
Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem , zestawić z ognia, posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!