jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Łosoś w warzywach na kaszy owsianej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Łosoś w warzywach na kaszy owsianej to lekkie i smaczne danie. Ułożone w ringu wygląda bardzo apetycznie.

Łosoś w warzywach na kaszy owsianej

Składniki:

Łosoś w warzywach na kaszy owsianej

 

  • 200 g kaszy owsianej
  • 500 g filetu z łososia
  • 2 młode marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 2 łyżki oleju konopnego
  • sok z cytryny
  • sałata strzępiasta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Łosoś w warzywach na kaszy owsianej
Ugotuj kaszę wg wskazówek na opakowaniu. Odstaw w ciepłe miejsce (np pod koc).

Obierz warzywa, cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na masle sklarowanym. Pozostałe warzywa korzenne zetrzyj w łezkę. Dodaj je do cebuli, podlej wodą i duś domiękkości.

Filet z łososia pokrój w kawałki, oprósz solą i pieprzem. Włóż łososia na patelnię z warzywami i duś po kilka minut z każdej strony. Odstaw na chwilę. Dopraw warzywa solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.

Kaszę ułóż w ringu, na kaszy ułóż kawałki łososia, a nich warzywa.

Polej danie odrobiną oleju konopnego, posyp koperkiem i udekoruj sałatą strzępiastą.

Tagi:

ryba ryż dania