Ostrobok żyje w wodach Oceanu Atlantyckiego, Morza Czarnego i Morza Śródziemnego. Na rynku jest dostępny, najczęściej w postaci sprawionych z twardej skóry filetów.
Ostrobok to ryba o mięsie delikatnym i smacznym. Przed obróbką cieplną wystarczy ją tylko przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie koperkiem- podkreślą one smak mięsa, ale go nie przytłoczą.

Bardzo dobrym pomysłem na obiad jest zupa z ostroboka z warzywami- świetna alternatywa dla mięsa, która zasmakuje nawet najmłodszym domownikom. Rybę tę można również usmażyć w tradycyjnej panierce z mąki lub bułki tartej, podać do ziemniaków i świeżej surówki.

Ostrobok to także, niejednokrotnie składnik sałatek i past. Podczas wędzenia czy grillowania nabiera wyrazistego smaku i niepowtarzalnego aromatu. Jako artykuł spożywczy zawierający łatwo przyswajalne białko, kwasy omega- 3 i niezbędne witaminy, powinien być częstym produktem w naszym, często monotematycznym menu!

A Wy, który z przepisów na ostroboka cenicie najbardziej?

Zdjęcie: Fotolia