Łosoś pieczony bez dodatku tłuszczu to źródło zdrowych kwasów omega-3, które zapobiegają chorobom serca i odkładaniu się cholesterolu. Najzdrowszy i najsmaczniejszy jest w odmianie bałtyckiej i alaskańskiej.
Przyprawy i zioła do łososia
Łosoś ma delikatne, jasnoróżowe mięso, dlatego do jego przyprawiania warto wybierać równie delikatne przyprawy i zioła, które nie zamaskują naturalnego smaku. Ten gatunek ryby najczęściej podaje się z koperkiem i solą morską. Można go doprawić także ziołami prowansalskimi, pieprzem cayenne, bazylią, melisą, mieloną papryką i czosnkiem. Najlepiej smakuje skropiony sokiem z cytryny lub limonki. Dobrze komponuje się z kaparami, awokado i zielonym groszkiem.
Jak przygotować łososia do pieczenia?
Przygotowanie łososia do pieczenia w piekarniku jest błyskawiczne. Doprawia się go bezpośrednio przed wrzuceniem na blachę – w niewielkich ilościach z obydwu stron filetu. By przyprawy lepiej przywierały, warto skropić rybę odrobiną oliwy. Ważne, by nie łączyć zbyt wielu przypraw – 2 lub 3 to wystarczająca ilość. Przed pieczeniem dobrze jest natrzeć łososia cytryną. Rybę można zawinąć w folię aluminiową, by zapobiec wyciekaniu aromatycznego soku. Ci, którzy nie liczą kalorii, powinni spróbować pieczonego łososia z rozpływającym się masłem (może być zmieszane z ziołami).
Przyprawy i zioła do łososia
Łosoś ma delikatne, jasnoróżowe mięso, dlatego do jego przyprawiania warto wybierać równie delikatne przyprawy i zioła, które nie zamaskują naturalnego smaku. Ten gatunek ryby najczęściej podaje się z koperkiem i solą morską. Można go doprawić także ziołami prowansalskimi, pieprzem cayenne, bazylią, melisą, mieloną papryką i czosnkiem. Najlepiej smakuje skropiony sokiem z cytryny lub limonki. Dobrze komponuje się z kaparami, awokado i zielonym groszkiem.
Jak przygotować łososia do pieczenia?
Przygotowanie łososia do pieczenia w piekarniku jest błyskawiczne. Doprawia się go bezpośrednio przed wrzuceniem na blachę – w niewielkich ilościach z obydwu stron filetu. By przyprawy lepiej przywierały, warto skropić rybę odrobiną oliwy. Ważne, by nie łączyć zbyt wielu przypraw – 2 lub 3 to wystarczająca ilość. Przed pieczeniem dobrze jest natrzeć łososia cytryną. Rybę można zawinąć w folię aluminiową, by zapobiec wyciekaniu aromatycznego soku. Ci, którzy nie liczą kalorii, powinni spróbować pieczonego łososia z rozpływającym się masłem (może być zmieszane z ziołami).