Filety z halibuta z zapiekanym awokado
Przepis na 4 porcje:
- 4 filety z halibuta (po ok. 15 dag)
Marynata:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- przyprawa do ryb
- 2 dojrzałe owoce awokado
- cytryna
- 10 dag niebieskiego sera pleśniowego
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 szalotki
- 100 ml białego wina
- słoik suszonych pomidorów
- sól
- pieprz biały mielony
Do dekoracji:
- kapary
- prażone orzeszki piniowe
1. Marynowanie filetów
Umyte i oczyszczone filety zamarynuj w oliwie z przyprawą do ryb. Awokado obierz, pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na maśle, dodaj białe wino i śmietanę.
2. Przygotowanie sosu, pieczenie
Dodaj ser, duś do momentu uzyskania jednolitego, gęstego sosu, a następnie dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Rybę ułóż na blasze i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
3. Podawanie
5 min przed końcem pieczenia na halibucie ułóż skropione sosem z sera plastry awokado i kilka suszonych pomidorów. Filety ułóż na talerzach wraz z zapiekanym awokado. Udekoruj kaparami i orzeszkami piniowymi.
Robert Sowa, mistrz kuchni, autor książek kulinarnych, juror prestiżowych konkursów, laureat wielu nagród. Zaprasza do swojej autorskiej restauracji „Sowa & Przyjaciele”.
Warto wiedzieć o halibucie
Ta drapieżna ryba należy do najbardziej lubianych owoców morza na całym świecie. I nic w tym dziwnego, mało która ryba jest w stanie dorównać halibutowi smakiem i aromatem. Wynika to przede wszystkim z wysokiej zawartości tłuszczu w jej mięsie. Jest to jednak tłuszcz zdrowy, bogaty w cenne kwasy omega 3 i omega 6, które m.in. zapobiegają chorobom serca.
W naszych sklepach dostępne są głównie grenlandzkie halibuty niebieskie, osiągające ponad 1 metr długości i wagę 45 kg. Jeszcze niedawno królowały na naszych stołach halibuty atlantyckie, prawdziwe rybie olbrzymy, o wadze do 300 kg i długości 4 metrów. Niestety, intensywne połowy prawie całkowicie wyniszczyły ich populację. Jeśli jednak znajdziesz gdzieś halibuta atlantyckiego, w żadnym wypadku go nie kupuj – to ryba zagrożona wyginięciem i nie wolno jej łowić.
W kuchni halibut jest bardzo uniwersalny. Świetnie smakuje panierowany, nadaje się do gotowania na parze, delikatnego duszenia np. z warzywami, pieczarkami i – oczywiście – pieczenia. Uwaga: szybko się gotuje i łatwo rozpada podczas wyjmowania. Przed przyrządzeniem warto go zamarynować – nabierze wyjątkowego smaku. Marynata z oliwy i przyprawy do ryb sprawdza się doskonale, podobnie jak np. z oliwy, pomarańczy, imbiru w cienkich plastrach i soku z cytryny.
Tekst: Robert Grotkowski (Pani domu). Zdjęcia, stylizacja i potrawy: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska.
Ewa