Dorsz to niskokaloryczna biała ryba o niskiej zawartości tłuszczu i łagodnym smaku. Jest bardzo łatwa w przyprawieniu – możemy z łatwością modyfikować jej smak. Suszone lub naturalne zioła i inne przyprawy kreują nowe smaki i aromaty. Pieczony lub smażony dorsz będzie idealnie komponował się z warzywami lub sałatką. Sprawdź, jak odpowiednio go przyprawić, aby za każdym razem był smaczny!
Marynata do dorsza z cytryny, musztardy i miodu to klasyczny sposób na to, by maksymalnie podkręcić smak białej ryby. Zamiast cytryny możesz użyć limonki. Nie bój się dodawania świeżych ziół do pieczonej ryby: wprawdzie "tracą fason" w kontakcie z wysoką temperaturą powietrza w piekarniku, za to uwalniają niesamowity aromat. Do pieczenia dorsza dołóż gałązkę rozmarynu lub tymianku, kilka minut przed końcem pieczenia warto dodać gałązkę natki pietruszki.
Sprawdź jak długo piec rybę w piekarniku, by była chrupiąca, ale nie wysuszona.
Czym przyprawić dorsza?
Suszone zioła:- Bazylia - to delikatna roślina, która podkreśli smak dorsza z dodatkiem sosu pomidorowego lub świeżych warzyw.
- Zielona pietruszka- ciekawy dodatek do ryby panierowanej, jak i przetworzonej – m.in. kotletów rybnych czy pasztecików. Ma świeży posmak i delikatny aromat.
- Koperek - to strzał w dziesiątkę- pasuje do każdej ryby. Najczęściej wchodzi w skład sosów śmietanowych z dodatkiem cytryny i czosnku.
- Cytryna - to wspaniały dodatek, który niweluje zapach tranu. Zarówno sok, jak i starta skórka z cytryny doskonale pasuje do marynaty.
- Chili - nadaje pikantności i wyrazistego smaku rybie. Dorsz zyskuje na smaku w takim połączeniu z dodatkiem pomidorów lub salsy paprykowej.
Jak przyprawić dorsza do smażenia?
- Przed smażeniem należy najpierw dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
- Dobrą metodą jest użycie dobrej oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, który sprawi, że przygotowana mieszanka przypraw nie odklei się od filetu.
- Uwaga przy oleju kokosowym – nie należy długo pozostawiać go wraz z przyprawami na rybie – szybko zastyga tworząc nieapetyczną skorupę.
- Pocięte wcześniej zioła i przyprawy – papryka, rozmaryn, bazylia oraz sól i świeżo zmielony pieprz mieszamy dokładnie z gorczycą i chili.
- Wszystko dokładnie ucieramy w moździerzu do otrzymania gładkiej pasty.
- Nacieramy nią wierzch dorsza i smażymy na rozgrzanej patelni.
Czym przyprawić dorsza po usmażeniu?
Możemy spryskać przygotowaną rybę sokiem z cytryny, grejpfruta lub pomarańczy – to nada orzeźwiającego smaku i zharmonizuje smak użytego oleju lub oliwy. Pokrojone w drobną kostkę miękkie owoce utworzą pyszną i świeżą salsę, która nada ciekawego smaku całości.Jak przyprawić dorsza do pieczenia?
Dorsza przed pieczeniem warto obtoczyć w marynacie. Z czego ją zrobić? Jeśli chcesz, by ryba nabrała orientalnego posmaku, wykorzystaj curry i kolendrę, te przyprawy możesz wymieszać z jogurtem naturalnym.Marynata do dorsza z cytryny, musztardy i miodu to klasyczny sposób na to, by maksymalnie podkręcić smak białej ryby. Zamiast cytryny możesz użyć limonki. Nie bój się dodawania świeżych ziół do pieczonej ryby: wprawdzie "tracą fason" w kontakcie z wysoką temperaturą powietrza w piekarniku, za to uwalniają niesamowity aromat. Do pieczenia dorsza dołóż gałązkę rozmarynu lub tymianku, kilka minut przed końcem pieczenia warto dodać gałązkę natki pietruszki.
Sprawdź jak długo piec rybę w piekarniku, by była chrupiąca, ale nie wysuszona.