Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Ostrobok saute z sosem chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ryby rozmrozić, posolić i skropić sokiem z cytryny pozostawiając tak na 10 minut.

Ostrobok saute z sosem chrzanowym

Składniki:

Ostrobok saute z sosem chrzanowym

 

  • 60-80 dag ostroboka
  • sól
  • oliwa lub olej do smażenia
  • 1 łyżka masła roztartego z posiekaną zieleniną
  • sok z cytryny
  • Na sos:
  • 3-4 łyżki świeżo startego chrzanu
  • sól
  • odrobina soku z cytryny
  • 1/2 szkl gęstej świeżej śmietany

Sposób przygotowania:

Ostrobok saute z sosem chrzanowym
Ryby rozmrozić, posolić i skropić sokiem z cytryny pozostawiając tak na 10 minut. następnie osuszyć w ściereczce lub bibule. Włożyć na mocno rozgrzany na patelni tłuszcz i usmażyć z obu stron na rumiano. W tym czasie zetrzeć uprzednio namoczony chrzan, sparzyć go na sitku wrzątkiem, po czym posolić. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać ze świeżą gęstą śmietaną. Podając ryby, na każdym kawałku ułożyć po plasterku masła roztartego z zieloną pietruszką. Oddzielnie w miseczce podawać przyrządzony chrzan.

Tagi:

ostrobok sosy