olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Ostrobok saute z sosem chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

delikatny, rozpływający się w ustach ostrobok z ostrym sosem.

Ostrobok saute z sosem chrzanowym

Składniki:

Ostrobok saute z sosem chrzanowym

 

  • 60-80dag ostroboka
  • sól
  • olej
  • 1 łyżka masła roztartego z posiekaną zielenina
  • sok z cytryny
  • SoS:
  • 3-4 lyżki świeżo startego chrzanu
  • sól
  • troszkę soku z cytryny
  • 0,5szkl. gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

Ostrobok saute z sosem chrzanowym
Ryby rozmrozić, posolić i ksropić sokiem z cytryny, pozostawiając tak przyrządzone na 10 minut. Następnie osuszyć w papierowej ściereczce lub bibule, wlłożyć na mocno rozgrzany na patelni olej i usmażyc z obu stron an rumiano. W tym czasie zetrzeć uprzednio namoczony chrzan, sprazyć go na sitku wrzątkiem, po czym posolić, skropić sokiem, z cytryny i wymieszać z gęstą śmietaną. Podając ryby, na każdym kawałku ułożyć po plasterku masła rozttartego z zielona pietruszką. Oddzielnie podawać sos chrzanowy.

Tagi:

ostrobok sosy