Łosoś to pyszna ryba, którą możemy przygotować na różne sposoby. Najłatwiej i najszybciej będzie ją usmażyć. Chrupiąca na zewnątrz i soczysta w środku zasmakuje każdemu.
Jak smażyć łososia?
Czym przyprawiać łososia?
Smażonego łososia możemy przed obróbką cieplną przyprawić na różne sposoby, nie musimy się ograniczać tylko do soli i pieprzu.
Możemy nasze filety:
Właściwości łososia
Łosoś jest to ryba bogata w wiele cennych witamin, mikroelementów oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Wspomaga on prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, układu krwionośnego i mózgu. Redukuje też poziom złego cholesterolu w naszym organizmie.
Jak smażyć łososia?
- Filety łososia myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem,
- Przyprawiamy je solą i pieprzem, możemy też skropić sokiem z cytryny,
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz - olej lub masło,
- Kładziemy filety skórą do dołu i smażymy około 3 minut,
- Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minuty,
- Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 30 sekund.
- Żeby smażyć rybę chwile dłużej jeśli jest on grubszy niż 2-3 cm,
- Żeby zawsze smażyć łososia ze skórą, dzięki temu pozostanie on soczysty,
- Że mięso ryby po zdjęciu z patelni dochodzi jeszcze około minuty, dlatego nie musimy go dosmażać jeśli jest lekko różowy.
Czym przyprawiać łososia?
Smażonego łososia możemy przed obróbką cieplną przyprawić na różne sposoby, nie musimy się ograniczać tylko do soli i pieprzu.
Możemy nasze filety:
- Natrzeć czosnkiem i usmażyć na klarowanym maśle,
- Polać sosem sojowym i skropić sokiem z limonki,
- Przyprawić tymiankiem i oregano i usmażyć na oliwie,
- Natrzeć startym imbirem i posypać kurkumą,
- Moczyć w mleczku kokosowym, przyprawić chili, obtoczyć w mace kukurydzianej i po usmażeniu posypać świeżą kolendrą.
- Panierować w jajku i obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z wiórkami kokosowymi.
Właściwości łososia
Łosoś jest to ryba bogata w wiele cennych witamin, mikroelementów oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Wspomaga on prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, układu krwionośnego i mózgu. Redukuje też poziom złego cholesterolu w naszym organizmie.
SylaUla