Dorsz to pyszna i zdrowa ryba, która często gości w naszych kuchniach. Możemy ją przygotować na wiele smacznych sposobów. Ma smaczne, delikatne, białe mięso, które świetnie komponuje się z wieloma dodatkami.
Jak przyrządzić dorsza?
Dorsza możemy smażyć, piec, gotować, a nawet parować. W każdej postaci pozostanie on soczysty i smaczny.
Dorsz smażony
Składniki:
składniki:
Dorsz parowany
składniki:
Składniki:
Jak przyrządzić dorsza?
Dorsza możemy smażyć, piec, gotować, a nawet parować. W każdej postaci pozostanie on soczysty i smaczny.
Dorsz smażony
Składniki:
- 600g filetów z dorsza
- sok z połowy cytryny
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki bułki tartej
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz
- Filety z dorsza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,
- Umyte filety przyprawiamy solą oraz pieprzem, polewamy sokiem z cytryny i na 30 minut odkładamy do lodówki,
- Następnie obtaczamy w mące, potem w rozkłóconych jajkach, a na koniec w bułce tartej,
- Smażymy na rozgrzanym oleju po 3 – 4 minuty z każdej strony,
- Grubsze kawałki dosmażamy jeszcze po kilka minut,
- Odsączamy z oleju na papierowym ręczniku.
składniki:
- 1 filet z dorsza
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 cytryna
- koper
- sól, pieprz
- Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem,
- Kroimy na 3 części, układamy na dużych kawałkach folii aluminiowej,
- Czosnek obieramy i kroimy w plastry razem z cytryną, koper myjemy,
- Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie na każdy kawałek kładziemy plasterki czosnku, cytryny, gałązkę kopru i kawałek masła,
- Następnie dokładnie zawijamy folię,
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut.
Dorsz parowany
składniki:
- 1 filet z dorsza
- Kawałek pora
- plaster cytryny
- gałązka natki pietruszki
- Dorsza myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem,
- Pora i cytrynę kroimy w plastry, natkę myjemy i siekamy,
- Dorsza układamy w parowarze, obkładamy go plastrami pora, cytryny i posypujemy natką pietruszki,
- Gotujemy około 15 minut
Składniki:
- 4 filety z dorsza
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- por (biała część)
- 5 ziarenek pieprzu
- Kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sok z 1 cytryny
- natka pietruszki
- sól i cukier do smaku
- Filety myjemy i solimy,
- Warzywa myjemy, obieramy, marchew, pietruszkę i seler ścieramy na grubej tarce, pora kroimy w plasterki,
- Do gotującej się wody wkładamy warzywa i przyprawy, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu,
- Dodajemy dorsza i gotujemy jeszcze 4–5 minut,
- Rybę i warzywa wyjmujemy delikatnie,
- polewamy sokiem z cytryny i posypujemy natką pietruszki lub świeżą kolendrą.