Tarta brzoskwiniowa jest smaczna, słodka, sycąca i krucha. Ciasto przygotowuje się w godzinę. W misce miesza się mąkę pszenną, cukier puder, sól, proszek do pieczenia oraz żółtka jaj. Ze składników zagniata się ciasto, po czym wkłada do lodówki na godzinę. Następnie placek należy rozwałkować, przełożyć do formy i podpiec w piekarniku przez kwadrans. Na spód wykłada się brzoskwinie pokrojone w półksiężyce. Można użyć owoców świeżych bądź z puszki. Opcjonalnie brzoskwinie blenduje się na mus i przekłada na ciasto. Całość piecze się przez blisko pół godziny. Gotową tartę brzoskwiniową można posypać kruszonką, cukrem pudrem, płatkami migdałowymi albo wiórkami kokosowymi. Ciasto warto również oblać lukrem, karmelem, sosem malinowym bądź roztopioną czekoladą.

Do czego pasuje tarta brzoskwiniowa?

Tarta brzoskwiniowa doskonale komponuje się z lodami waniliowymi lub deserem o smaku owoców leśnych. Ciasto można również podać z dodatkiem bitej śmietany, siekanych orzechów, bakalii i kawałkami czekolady deserowej. Tarta z brzoskwiniami i innymi owocami jest lekka i orzeźwiająca. Wypiek warto więc zaserwować z truskawkami, malinami, jagodami, borówkami, pomarańczami, kiwi, ananasami, porzeczkami, bananami, jabłkami albo gruszkami. Tarta brzoskwiniowa dobrze sprawdzi się jako poobiedni deser.

Polecane przepisy do kategorii Tarta z brzoskwiniami