Sposób przygotowania:
Francuska tarta z brzoskwiniami i bitą śmietaną
Formę do tarty (użyłam dość sporej wielkości formy) wysmarować masłem. Na wysmarowaną masłem formę nałożyć ciasto francuskie, dopasować płat francuskiego ciasta, docisnąć ciasto do formy, zwłaszcza na bokach tarty, by ciasto przyjęło formę blaszki do tarty (zużyłam do przykrycia formy na tartę nieco ponad połowę arkusza ciasta francuskiego o wadze 375g). Umieszczone w formie i dopasowane do blaszki ciasto francuskie posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić francuskie ciasto w blaszce do piekarnika nagrzanego do 195 stopni i piec je przez około 20 minut do zarumienienia. W trakcie pieczenia ciasto francuskie rośnie, unosi się w górę, a ja chciałam, by zachowało formę tarty, zatem by nieco opadło dwukrotnie w trakcie pieczenia otwierałam piekarnik i nakłuwałam ciasto widelcem. W trakcie pieczenia się francuskiego spodu do tarty ubić bitą śmietanę - bitą śmietanę w proszku przesypać do misy i zmiksować ją z mlekiem, aż zrobi się z niej bita, zwarta w konsystencji słodka śmietanka. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, a następnie przełożyć ciasto z blaszki na talerz. Po chwili posmarować upieczony francuski spód dżemem brzoskwiniowym. Na spód posmarowany dżemem nałożyć ubitą śmietanę i równomiernie rozprowadzić ją po powierzchni tarty. Brzoskwinie z puszki odsączyć z zalewy i pokroić je na niezbyt małe cząstki w kształcie półksiężyców. Ułożyć pokrojone brzoskwinie na bitej śmietanie. Całość z wierzchu posypać kolorową posypką - ja użyłam maczku perlistego, małych i słodkich perełek w niebieskim kolorze. Tak przygotowane ciasto przełożyć do lodówki i tam też je przechowywać. Ciasto najlepiej kroić po upływie około 30 minut. gdy już chwilę odstoi w lodówce, wtedy tarta wygodniej, sprawniej się kroi, ciasto zmięknie pod wpływem dżemu i bitej śmietany, nie będzie się zbytnio kruszyć i będzie można z niego pokroić ładne kawałki.