monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1283]

Tarta czekoladowa z brzoskwinią

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Moja pierwsza tarta:) chyba nie najgorsza,jak myślicie??? nam smakowała:)))

Tarta czekoladowa z brzoskwinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta czekoladowa z brzoskwinią

 

  • Ciasto kruche
  • 85 gram miękkiego masła ( 6 łyżek)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 30 g czekolady deserowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego wg przepisu :https://gotujmy.pl/ekstrakt-waniliowy,przepisy,190318.html
  • 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie
  • 170 g czekolady deserowej
  • 200 g śmietany 30%
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • Dodatkowo
  • 4-6 połówek brzoskwiń z puszki
  • Foremka o średnicy 21 cm.

Sposób przygotowania:

Tarta czekoladowa z brzoskwinią
Ciasto kruche: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę,żóltka skórkę z pomarańczy oraz ekstrakt. Nadal ucierać.



Do drugiej miski przesiać mąkę,sól kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Stopniowo wsypywać do masła i szybko wymieszać mikserem aby składniki się połaczyły. Zawinąć ciasto w folie spożywczą i odłożyć do lodówki na około 1-1,5. Piekarnik nagrzać do 180st. Po tym czasie wylepić dno i boki foremki do tarty (ja mam silikonową-zwykłą najpierw przygotować jak do zwykłego ciasta). Nakłuć widelcem kilka razy i wstawić do piekarnika. Piec około 13-15 minut aż ciasto zmatowieje.



Wyjąć z piekarnika,ostudzić ( nie wyjmować z formy). Nadzienie: Czekoladę pokruszyć do dużej miski. Śmietanę wraz ze skórką podgrzać aby była gorąca,ale nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wlać do czekolady. Zostawić i po minucie delikatnie wymieszać aby czekolada się rozpuściła. Dodać ekstrakt. W osobnej miseczce wymieszać jajko i dodać do czekolady. Dobrze połączyć. Wylać na ciasto kruche.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10-15 minut. Gdy tarta będzie się piec brzoskwinię pokroić na cząstki.



Wyjąć tartę z piekarnika i ułożyć owoce. Temperaturę zmniejszyć do 160 st i piec około 4-6 minut. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić a potem schładzać przez kilak godzin a najlepiej całą noc. Smacznego!
Tarta czekoladowa z brzoskwinią
do masy maślanej dodać mąkę i szybko wymieszać
Tarta czekoladowa z brzoskwinią
wylepić foremkę i nakłuć widelcem i piec 13-15 min
Tarta czekoladowa z brzoskwinią
wylać czekoladę i piec około 10 minut w 180 st
Tarta czekoladowa z brzoskwinią
ułożyć cząstki brzoskwiń i piec około 6 minut