MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z brzoskwiniami i marcepanem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

szybki i prosty przepis.. do tego bardzo smaczny :)

Tarta z brzoskwiniami i marcepanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z brzoskwiniami i marcepanem

 

  • ciasto francuskie 375g
  • puszka brzoskwiń
  • masa marcepanowa 150g
  • lukier: cukier puder + sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Tarta z brzoskwiniami i marcepanem
Blaszkę smarujemy margaryną. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, "nakładamy" na foremkę do tarty i odcinamy boki - posłużą nam później. Brzoskwinie kroimy w średniej wielkości kostkę. Na ciasto wlewamy 2 łyżki syropu z brzoskwiń, posypujemy brzoskwiniami. Marcepan trzemy na grubych okach i posypujemy brzoskwinie. Z reszty ciasta wycinamy paseczki i przykrywamy tartę - powstaje krateczka :) Ciacho pieczemy ok 60-70 minut w temperaturze 180stopni. Gotową tartę posypujemy pudrem, lub polewamy lukrem - cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny.
Tarta z brzoskwiniami i marcepanem
przed pieczeniem: z brzoskwiniami i macepanem
Tarta z brzoskwiniami i marcepanem
przed pieczeniem: tarta już z kratką z ciasta
Tarta z brzoskwiniami i marcepanem
tarta po wyciągnięciu z piekarnika - polana lukrem
Tarta z brzoskwiniami i marcepanem
tarta po wyciągnięciu z piekarnika - w wersji z cukrem pudrem

Tagi:

ciasto tarta