joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Tarta z brzoskwiniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tarta ma bardzo ciekawy smak, najlepiej smakuje po schłodzeniu. Ciasto robi się szybko i może je upiec każda początkująca pani domu.

Tarta z brzoskwiniami

Składniki:

Tarta z brzoskwiniami

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny
  • łyżka smalcu

 

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Tarta z brzoskwiniami
Ciasto: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia posiekać z margaryną i smalcem. Dodać jajka i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki, resztę do zamrażalnika. Masa: Brzoskwinie obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać 1,5 szkl wody i wsypać cukier. Wymieszać i gotować do czasu aż brzoskwinie zaczną się rozpadać. Proszek budyniowy wymieszać z 1 szkl zimnej wody i wlać do gotujących się brzoskwiń. Gdy zgęstnieje, zestawić z ognia. Ciastem wylepić formę na tartę, po nakłuwać widelcem i podpiec ok 10-15 min. Wyłożyć lekko przestudzony budyń. Na wierzchu zetrzeć zmrożone ciasto. piec ok 30-40 minut w 170 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.