Sposób przygotowania:
Tarta z brzoskwiniami
Ciasto: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia posiekać z margaryną i smalcem. Dodać jajka i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki, resztę do zamrażalnika. Masa: Brzoskwinie obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać 1,5 szkl wody i wsypać cukier. Wymieszać i gotować do czasu aż brzoskwinie zaczną się rozpadać. Proszek budyniowy wymieszać z 1 szkl zimnej wody i wlać do gotujących się brzoskwiń. Gdy zgęstnieje, zestawić z ognia. Ciastem wylepić formę na tartę, po nakłuwać widelcem i podpiec ok 10-15 min. Wyłożyć lekko przestudzony budyń. Na wierzchu zetrzeć zmrożone ciasto. piec ok 30-40 minut w 170 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
zbysiowa
joana30
Dziękuję :)