Sposób przygotowania:
Brzoskwiniowa tarta z płatkami migdałowymi
Margarynę ucieraj z cukrem pudrem a następnie dodaj żółtka i jajko, na samym końcu po trochę mąki. Uformuj kulę i w folii aluminiowej włóż co najmniej na godzinę do lodówki. W tym czasie zrób nadzienie : obierz, wypestkuj brzoskwinie i pokrój brzoskwinie. Przełóż do garnka, dolej trochę wody - niech się duszą aż zrobi się paćka i będą ugotowane. Następnie dodaj cukru - wpierw połowę tj. 50gr i spróbuj. Ja robiłam z b. kwaśnych i twardych brzoskwiń i musiałam dać 120 gr cukru, ale podejrzewam, że przy miękkich i soczystych potrzebne będzie dużo mniej. Gdy ciasto na tartę już stwardnieje, wyciągnij jej i albo rozwałkuj i przełóż do tartownicy albo rękami ugnieć i dopasuj do kształtu formy - ja zawsze robię to rękami. Na wierzch daj folię i wysyp kaszę/ groch. Włóż do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na ok. 7minut - tak żeby ciasto nie kleiło się do folii. Wyciągnij, pozbądź się folii z kaszą,posmaruj wierzch roztrzepanym białkiem a następnie pokryj przestudzonym nadzieniem z brzoskwiń i posyp płatkami migdałowymi. Włóż z powrotem do piekarnika na ok. 20minut. Wyciągnij i gotowe :) Ps. Jeżeli masz np.własnej roboty konfiturę z brzoskwiń to potrzebny będzie słoiczek ok. 350 ml. Rada : Na środek tarty wyłóż mniej nadzienia, ponieważ później przy krojeniu ( kroimy oczywiście, gdy tarta wystygnie i nadzienie zgęstnieje) konfitura będzie spływać.