Sposób przygotowania:
Brzoskwiniowo – kokosowa tarta
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy cukier, proszek do pieczenia. Mieszamy sypkie składniki. W dalszej kolejności dokładamy masło oraz żółtka. Zagniatamy ciasto kruche. Jeśli było by za twarde dokładamy mleko. Ciasto schładzamy około 30 minut w lodówce, a następnie wykładamy nim formę na tarte.Ciasto nakłuwamy widelcem, posypujemy kaszą.Na wyłożonym cieście układamy połówki brzoskwiń. Na brzoskwinie wylewamy bezę kokosową. Tarte wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut w 180ºC. Po wyjęciu studzimy. OWOCE: Brzoskwinie obieramy ze skórki. Przekrawamy na połowy i usuwamy z nich pestki. Gotowe wykładamy na wyłożone ciasto. BEZA: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej masy dokładamy mąkę , proszek oraz kokos. Całość delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na brzoskwinie.
marietta