monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pudding czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ten pudding jest wilgotny i puszysty jednocześnie, przepis pochodzi z książki "Czekolada" Carly Bardi.

Pudding czekoladowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pudding czekoladowy

 

  • 225 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao + 1 łyżeczka do posypania
  • 200 g cukru + 2 łyżki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej / ekstraktu waniliowego
  • 375 ml mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 1,5 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania:

Pudding czekoladowy
Zostałam poproszona o przetestowanie tego przepisu i to są efekty mojej pracy – muszę jednak dodać, że w przepisie w książce nie zostało podane, żeby piec pudiing w kąpieli wodnej – woda w składnikach była wypisana bez uzasadnienia. Za pierwszym razem, kiedy robiłam przepis ściśle zgodnie z instrukcją pudding nie wyszedł zbyt dobry, drugi raz – wzięłam pod uwagę poprawki. Oto efekt.



Pół godziny przed pieczeniem puddingu masło położyć na talerzyk (najlepiej nadając mu kształt kostki) i wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Piekarnik rozgrzać do 180 st.



Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami kakao. Dodać ekstrakt waniliowy, 100 g cukru i mleko. Dokładnie wymieszać aby składniki dobrze się połączyły. Formę żaroodporną lub do puddingów wysmarować masłem. Ciasto przelać do formy.



W osobnej miseczce wymieszać resztę cukru z 1 łyżką kakao i posypać ciasto. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach masło. Formę z ciastem włożyć do większej formy lub tzw. brytfanki i wlać wrzątek. Piec w kąpieli wodnej około 35-45 minut do suchego patyczka ( ja piekłam 45 minuty). Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Podawać ciepłe z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.



Pudding jest wilgotny i puszysty jednocześnie. Myślę jednak, że fajnie by pasowały rodzynki namoczone w alkoholu i włożone do środka i może 3-4 łyżki jakiegoś likieru - wtedy miało by bardziej wyrazisty smak.


Pudding czekoladowy
Na wierzch zetCiasto przelać do formyrzeć na grubych oczkach masło
Pudding czekoladowy
Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach masło