jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Pudding ryżowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ryżowa zapiekanka o kremowej konsystencji i mocno śmietankowym smaku:)

Pudding ryżowy

Składniki:

Pudding ryżowy

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 l pełnotłustego mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • 2 cukry waniliowe
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Pudding ryżowy
Ryż ugotować w mleku z dodatkiem 1 cukru waniliowego i 2 łyżek masła.
Ugotowany ryż połączyć z cukrem, solą, jajami, 1 cukrem waniliowym oraz ubitą kremówką z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru.
Tak przygotowaną masę wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy i zapiekać około 35-40 minut w temperaturze 180 C.
Jako dodatek do środka puddingu można dodać cynamon, startą skórkę z cytryny, rodzynki lub wiórki kokosowe.

Tagi:

ryż