zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 684]

Pulpety mięsno-ziemniaczane w zupie krem

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne dietetyczne pulpeciki z mięsa i ziemniaków w warzywnej, kremowej zupie.

Pulpety mięsno-ziemniaczane w zupie krem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety mięsno-ziemniaczane w zupie krem

 

  • 60 dag mięsa mielonego z udźca indyka
  • 1 jajko
  • 30 dag ugotowanych ziemniaków
  • Warzywko do smaku
  • 2 l bulionu drobiowego
  • Jogurt naturalny ( 150 ml)
  • mrożonka warzywna ( fasola szparagowa zielona, marchew, kalafior, por, brukselka)

 

Sposób przygotowania:

Pulpety mięsno-ziemniaczane w zupie krem
Ziemniaki ( u mnie z dnia poprzedniego) zgniotłam, połączyłam w misce z mięsem mielonym, dodałam łyżeczkę warzywka i jedno jajko. Całość wyrobiłam dokładnie rękami , tak jak na kluski.



Bulion zagotowałam, z masy mięsnej formuję pulpeciki obtaczam w mące i wkładam na gotujący się wywar, gotuję jakieś 10 minut od chwili wypłynięcia na wierzch. Po tym czasie kulki mięsne wyciągam, i odkładam przykryte.



Na wywar wrzucam mrożonkę ( około 600 g) i gotuje do miękkości około 15 minut, dodaję jogurt naturalny, następnie rozdrabniam blenderem na „krem” Podaję z ugotowanymi wcześniej pulpecikami, z dodatkiem zielonej pietruszki.
Pulpety mięsno-ziemniaczane w zupie krem
Ziemniaki ( u mnie z dnia poprzedniego) zgniotłam, połączyłam w misce z mięsem mielonym, dodałam łyżeczkę warzywka i jedno jajko.
Pulpety mięsno-ziemniaczane w zupie krem
Bulion zagotowałam, z masy mięsnej formuję pulpeciki i wkładam na gotujący się wywar, gotuję jakieś 10 minut od chwili
Pulpety mięsno-ziemniaczane w zupie krem
Po tym czasie kulki mięsne wyciągam, i odkładam przykryte
Pulpety mięsno-ziemniaczane w zupie krem
Na wywar wrzucam mrożonkę ( około 600 g) i gotuje do miękkości około 15 minut, dodaję jogurt naturalny, następnie rozdrabniam blenderem na „krem"