basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Puszyste naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo dobre, puszyste i pięknie pachną cytryną

Puszyste naleśniki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Puszyste naleśniki

 

  • jajka całe 4 szt
  • mleko 3 szklanki
  • maka pszenna 2 szklanki
  • sól 2 szczypty
  • cukier kryształ 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 szt
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • proszek do pieczeni 1 szczypta
  • olej do smażenia 100ml

Sposób przygotowania:

Puszyste naleśniki
Do głębokiego naczynia wbijam jajka, dodaje cukier, cukier waniliowy,sól,skórkę otarta z jednej cytryny, miksuję. Następnie dodaję mleko, mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Ciasto naleśnikowe dokładnie miksuję. Jeśli ciasto jest za gęste to jeszcze dodaję mleka, a jeśli za rzadkie to dodaje mleka. Na patelnię wlewam tylko kroplę oleju rozgrzewam i wlewam ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażę z obu stron. Po upieczeniu podaję według uznania np. smażonymi jabłkami, serem. Życzę smacznego.
Puszyste naleśniki
jajka wybite do naczynia na ciasto naleśnikowe z dodatkami,zmiksowane
Puszyste naleśniki
Jajka zmiksowane na ciasto nalesnikowe z dodatkami maki i mleka

Tagi:

jajko jajka mak